Ben jij een pleaser?

4 april 2023

Deel dit bericht:

Hoe vaak betrap jij jezelf op please gedrag?

Maar wat is eigenlijk pleasegedrag?

Pleasegedrag is een onbalans tussen geven en ontvangen.

Hoe vaak gebeurt het dat je over je eigen grenzen gaat, je altijd voor iedereen klaar staat.

Je ja zegt op dingen die je liever niet wil doen. Je blijft maar geven en hopen om er ook aandacht, waardering, erkenning voor terug te krijgen, maar niets is minder waar.

Pleasegedrag begint eigenlijk op het moment dat je innerlijk kind zich niet fijn voelt, het gevoel heeft dat het kind beschermd moet worden.

Negatieve ervaringen uit het verleden zorgen ervoor dat de pleaser actief is geworden bij jou. Denk hierbij aan het kind waarbij de vader alleen aandacht gaf als je met hoge cijfers thuis kwam of als je uitblinkte tijdens sporten. Maar het kan ook tijdens een destructieve relatie zijn opgelopen, waarbij je partern dominant of narcistich was. Het zijn speciefieke momenten waar jij je niet veilig hebt gevoeld. Geen liefde hebt mogen ervaren.

De pleaser in jou geeft eigenlijk aan, ik wil jou beschermen tegen de kwade wereld, voor conflichten en tegen afwijziging. Maar vooral ook bij het gevoel dat je er alleen voor staat.

Om dit gevoel niet meer te ervaren ga je pleasen, ben je uit op waardering van anderen, wil je altijd iedereen naar het zin maken, wil je leuk worden gevonden.

Eeuwig op zoek naar aandacht, liefde, erkenning en gezien willen worden.

Maar kom je ook in situaties terecht waarbij je niet durft om je eigen mening te uiten, bang bent voor de confrontatie, wat als ze mij mening niet strookt met de ander, dan vinden ze mij niet meer leuk. Voel ik mij weer alleen en niet gezien worden.

Door je aangeleerde pleasegedrag jaren in stand te houden, ga je onbewust je eigen grenzen vervagen, ben je ieders vriend, creeer je een laag zelfbeeld, doe je dingen die eigenlijk niet met jou matchen. Vind je nee zeggen egoistisch. Dit kost je heel veel energie, om het patroon constant in stand te houden. Je eigenlijk anders voor te doen dat je daadwerkelijk bent.

Het innerlijk kind is altijd opzoek naar bevestiging, naar hallo zien jullie mij. Maar het tegenoversteld gebeurt, je wordt niet serieus geworden, relaties lopen stuk, iedereen stapt over jouw grens.

Bang om afgewezen te worden, waardering en respect te voelen, maar ook zelfliefde niet meer aan te pas komt.

Hoe zou het voor je zijn als je op gezonde manier leert om te geven en te nemen?

Je grenzen te stellen en om duidelijk te communiceren wat jou als prettig ervaart.

Dat je helemaal achter je antwoord staat als je collega vraagt, zou je voor mij volgende week dinsdag de vergadering over willen nemen? Waarbij je duidelijk aangeeft, nee jammer maar dat gaat mij niet lukken. Zodat je ook herkent wat het met jou doet als je patroon van te dienstbaar herkent en een begin maakt om je grenzen te stellen. Zo ben je en blijf je de baas bij omstandigheden die je vroeg als lastig hebt ervaren.

Herken jij jezelf in het pleasegedrag en zou je hierbij hulp willen hebben om op een gezonde manier te leren geven en nemen?

Neem dan contact op om een kennismakingsgesprek te boeken.

Bekijk ook dit

nog meer kennis